Placuszki z cukinii

Kto powiedział, że proste gotowanie nie może ładnie wyglądać? Na pewno nie ja! a jeszcze do tego może być pyszne!

Polska ziemniakiem stoi (nie tylko, rzecz jasna), dlatego większość potraw jemy z ziemniakami. Ja staram się zastąpić je czymkolwiek innym, bynajmniej nie dlatego, że ziemniaków nie lubię. Po prostu gotując coś tylko dla siebie, wolę spróbować innych smaków.

Dlatego dzisiaj zamiast placków ziemniaczanych proponuję placuszki cukiniowe.

Porcja dla jednej osoby:

  • ½ cukinii (lub jedna niewielka),
  • 1 jajko,
  • ¼ cebulki,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • Bazylia (może być suszona),
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Myjemy dokładnie cukinię, ponieważ nie będziemy jej obierać ze skórki. Ścieramy ją na tarce (raczej grube oczka), lekko solimy i odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie kroimy cebulę na drobną kostkę.
  3. Odciskamy cukinię z nadmiaru wody (dość mocno).
  4. Dodajemy pokrojoną cebulę, jajko, mąkę, jogurt i przyprawy. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
  5. Smażymy na patelni (oliwa, olej, masło…) na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
Reklamy

2 thoughts on “Placuszki z cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s