Domowa pizza!

Nie ma to jak zdecydować się na pizzę w upalny, słoneczny dzień. Rozgrzany piekarnik równocześnie podgrzewa atmosferę domową. Ale było warto i było smacznie. Poniżej przepis na domową pizzę.

Lista zakupów na dziś:

Na ciasto:

  • Mąka (250g lub niepełne dwie szklanki tortowej typu 450),
  • ½ szklanki wody,
  • 10g drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Trochę oliwy/oleju.

Na sos:

  • Przecier pomidorowy,
  • Ząbek czosnku,
  • Oregano.

Dodatki! (propozycja):

  • Mozzarella,
  • Salami – jeśli ktoś preferuje mięso,
  • Pieczarki,
  • Cebula,
  • (wymyśl coś sam/a)!

Przygotowanie:

CIASTO

Rozgniatamy cukier z drożdżami, dodajemy wodę i mieszamy dopóki wszystko się w niej nie rozpuści. Dodajemy mąkę i sól i wszystko zagniatamy. Proponuję ręcznie, choć jeśli ktoś ma obiekcje to można też mikserem. Na koniec, jak już wgnieciemy całą mąkę w ciasto dodajemy nieco oliwy (wymiennej na olej). Im więcej dodamy, tym bardziej ciasto będzie kruche.

SOS

Do garnka wlewamy tyle przecieru pomidorowego, ile chcemy użyć do pizzy. Mnie wystarczyło pół szklanki. Wrzucamy starty ząbek czosnku i zioła w zależności od upodobań (ok. pół łyżeczki).

WYKONANIE

Rozwałkowujemy ciasto wedle upodobań na cieńszą lub grubszą pizzę. W brzegi warto zawinąć kawałki żółtego sera. Na wierzch wykładamy sos pomidorowy, a następnie odrobinę startego sera. Rozkładamy pozostałe dodatki i posypujemy bogato startą mozzarellą.

Rozgrzewamy piekarnik do 250° i pieczemy przez ok. 10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s