Ryba z piekarnika w ziołach

Piątek to tradycyjnie rybny dzień. Z resztą od czasu do czasu warto sięgnąć po ryby, a to ze względu na ich wartości odżywcze. Wielu z nas przeżywa traumę z dzieciństwa w postaci panierowanego fileta z niezidentyfikowanej ryby, ale warto przychylnym okiem spojrzeć na inne proste dania z wykorzystaniem dorszy, łososi czy pstrągów.

Na połów udałam się do Lidla, gdzie można znaleźć dobre świeże ryby. Wybór padł na pstrąga łososiowego, wybrałam najmniejszą możliwą porcję za 8.20zł. Dla jednej osoby nie potrzeba więcej.

Lista zakupów:

  • Dowolnie wybrana ryba (200-250g),
  • Masło lub olej lub oliwa,
  • Cytryna,
  • Przyprawa do ryb.

Przygotowanie:

  1. Rybę należy umyć, osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową z zapasem na zawinięcie, błyszczącą stroną do góry.
  3. Układamy rybę w naczyniu, posypujemy solą i ulubionymi przyprawami (najlepiej do ryb pasuje tymianek i rozmaryn) wymiennie na specjalną przyprawę do ryb (w której sól już jest).
  4. Na wierzch kładziemy masło lub polewamy wszystko oliwą. Zawijamy w folię aluminiową.
  5. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut i pieczemy w temperaturze 180°C.

U mnie w wersji z cukiniowymi sticksami, na które przepis już wkrótce :o)

Jak doprawić ryby? Ja skorzystałam z tych porad.

 

Reklamy

3 thoughts on “Ryba z piekarnika w ziołach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s