Risella (paella española)

Paella Valenciana czy Paella Mixta to najpopularniejsze dania w Hiszpanii. Przeniesienie ich na polski grunt to nie taka prosta sprawa. Nie tylko brakuje nam doświadczenia ale i odpowiednich produktów. Mój przepis jest więc risotto, które paellę udaje. Stąd taka a nie inna nazwa :o)

Produkty (na 1 – 1½ porcji):

  • 100g (1 woreczek) ryżu do risotto,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 duża papryka,
  • 2 pomidory,
  • koncentrat pomidorowy (ok. 50ml) lub przecier,
  • wedle uznania: cukinia, owoce morza, jalapeño,
  • oliwa (lub olej),
  • bukiet przypraw: kostka rosołowa, szafran (lub tańszy zamiennik – kurkuma), papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz,
  • duża patelnia z odpowiednią przykrywką.

Przygotowanie:

  1. Umyć i pokroić kurczaka w kostkę. Przyprawić go solą, pieprzem i odstawić.
  2. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Pokroić warzywa (paprykę, pomidory w drobną kostkę, cukinię w nieco większą).
  3. Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić kurczaka, podsmażyć.
  4. Wrzucić wszystkie warzywa na patelnię i wszystko razem powinno się smażyć przez ok. 10 minut. Przyprawiamy: papryczką słodką i ostrą oraz solą.
  5. Dodajemy koncentrat (przecier), mieszamy dokładnie.
  6. Nastawiamy wodę w osobnym rondelku (ok. 1 litr), doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostkę rosołową i szafran – jedną porcję (lub kurkumę – jedna płaska łyżeczka).
  7. W międzyczasie na patelnię wsypujemy ryż z woreczka, by wszystkie warzywa i kurczak się nim oblepiły. Smażymy przez 5 minut na małym ogniu.
  8. Na patelnię wlewamy bulion, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Mieszamy co 3-5 minut.
  9. Risella będzie gotowa, kiedy cała woda wyparuje. Jeśli jednak po tym czasie ryż dalej będzie twardy, trzeba dolać wrzącą wodę z odrobiną kurkumy i dogotować jeszcze chwilę.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s