Tarta czekoladowa na migdałowym spodzie

Miało być o gotowaniu, ale…

Ci, którzy mnie dobrze znają, wiedzą, że moja kulinarna przygoda zaczęła się od pieczenia i na żadną imprezę nie przychodziłam z pustymi rękami. Jeden z tych przepisów, które zawsze się sprawdzą, to tarta czekoladowa bez pieczenia.

Składniki:

  • 10 herbatników,
  • 20g masła,
  • 30g mielonych migdałów,
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej,
  • śmietana 30% (75-100ml),
  • owoce/dodatki wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Kruszymy herbatniki. Można ręcznie, można sobie pomóc wałkiem (włożyć herbatniki do względnie trwałego plastikowego woreczka) lub młynkiem do mielenia. Raczej drobniej niż grubiej.
  2. Topimy masło w garnku, na małym ogniu. Wsypujemy herbatniki oraz migdały, a następnie mieszamy wszystko dokładnie. Jeśli masa będzie zbyt sypka, należy dodać jeszcze nieco masła.
  3. Przekładamy wszystko do tortownicy (z odpinanymi brzegami) lub rozkładamy do miseczek.
  4. Odstawiamy na ok. 1,5h do zastygnięcia.
  5. Ubijamy bitą śmietanę z cukrem – ok. 1/2 łyżeczki (śmietana nie musi być ubita bardzo mocno).
  6. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej po trochę śmietany. Mieszamy do połączenia i przekładamy na blat zrobiony wcześniej.
  7. Ponownie odkładamy do zastygnięcia.
  8. Na koniec ozdabiamy wedle uznania. Proponuję ubić resztę śmietany i dać na wierzch tarty. Następnie udekorować ulubionymi owocami.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s