Tarta porowa na cieście francuskim

Kiedyś moja siostra poczęstowała mnie tartą z porów na cieście francuskim. Od tamtego czasu jest to jedno z moich ulubionych dań, które mimo wszystko niezbyt często pojawiały się na domowym stole. Dzisiaj nadeszła pora na pora.

Na polskich stronach z przepisami nie znalazłam niczego, co by mnie usatysfakcjonowało – chciałam czegoś prostego. Skorzystałam z przepisu hiszpańskiego i to był genialny wybór! Tłumaczenie przepisów z tego języka nie jest bardzo skomplikowane, bo przynajmniej nie ma dziwnych miar i wag. Spodobały mi się też słówka np.: „salpimientar”, co na polski tłumaczymy jako „doprawiamy solą i pieprzem” 🙂

Oryginalny przepis na 4 osoby uprościłam do wersji dla 1-2 osób.

Składniki (ingredientes):

  • ciasto francuskie,
  • 1 jajko,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 por,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 50g sera żółtego,
  • 1½ łyżki mąki,
  • 20-30g masła,
  • odrobina oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kroimy pory i cebulę na drobne kawałki, ucieramy ser na tarce z grubymi oczkami. Do oddzielnej miski wbijamy jajko.
  2. W garnku lub na dużej patelni topimy masło i dodajemy odrobinę oliwy.
  3. Wrzucamy pokrojone warzywa. Po chwili gotowania wlewamy mleko, dokładnie mieszamy.
  4. Następnie wsypujemy mąkę i również mieszamy dokładnie. masa powinna być zwarta.
  5. Salpimientujemy do smaku (dodajemy soli i pieprzu).
  6. Roztrzepujemy przygotowane jajko i wlewamy je do garnka.
  7. Wsypujemy starty ser, dokładnie wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy śmietanę.
  8. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około minutę, mieszając co jakiś czas, żeby nic się nie przypaliło.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  10. Przygotowujemy formę. Ja w naczyniu żaroodpornym umieściłam ciasto francuskie razem z papierem na którym było (odkleiłam ciasto od papieru, po czym przełożyłam na drugą stronę i nakłułam lekko widelcem).
  11. Wykładamy masę na ciasto francuskie. Wszystko trafia do nagrzanego piekarnika.
  12. Czas pieczenia 30-40 minut.

Buen provecho! Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s