Empanadilla argentina (hiszpańskie pierożki)

W moim gdańskim mieszkaniu pojawił się pierwszy gość, właściwie gościówa. Pretekstem do odwiedzin jest festiwal kultury żydowskiej ZBLIŻENIA. Nie mogło się więc obejść bez testowania wyszperanych w sieci przepisów. Wspólne lepienie hiszpańskich pierożków o 22.00 było niesamowitą frajdą!

Nie tylko gotowanie było świetną zabawą. Ostatnio bardzo polubiłam robienie tłumaczeń z hiszpańskiego, szczególnie w zakresie przepisów kulinarnych. Padło na empanadillas, czyli hiszpańskie pierożki, wybrałam farsz „argentino”, czyli zdecydowanie mięsny.

SKŁADNIKI:

Na farsz:

  • 125g mięsa mielonego (wybieram tradycyjnie łopatkę wieprzową mieloną na miejscu w sklepie),
  • 1 cebula,
  • 1 dymka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • woda,
  • olej,
  • Przyprawy: sól, pietruszka, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka mielonego czosnku.

Na ciasto:

  • 250g mąki,
  • 5g drożdży,
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy,
  • szczypta soli,
  • 100ml letniej wody,
  • mąka (do podsypania).

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Pamiętacie mój banalny przepis na pizzę? Ciasto na empanadillas robi się bardzo podobnie, tylko w troszkę innych proporcjach. W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól. Dolewamy po trochę letniej wody i cały czas mieszamy. Wygodniej będzie zagnieść ciasto rękami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wgniatamy w ciasto olej.
  2. Dobrze jest zagnieść ciasto porządnie +/- 10 minut. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Zaczynamy robić farsz. Gotujemy jajka na twardo (2). Po zagotowaniu powinny się gotować jeszcze ok. 10 minut.
  4. Kroimy warzywa: paprykę, cebulę, dymkę. Można też od razu pokroić jajko.
  5. Warzywa podgrzewamy na patelni na odrobinie oleju. Solimy i pieprzymy nieco. Można też dodać kieliszek wina.
  6. Teraz marynata do mięsa: rozgniatamy ząbek czosnku ze szczyptą soli. Dodajemy słodką papryczkę, sproszkowany czosnek i mielony kminek. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy mięso do miski, nakładamy marynatę i mieszamy bardzo dokładnie. Zaleca się pozostawienie mięsa na noc w lodówce, acz nie jest to konieczne.
  7. Przekładamy mięso do warzyw, solimy troszkę i smażymy wszystko ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone wcześniej jajko i mieszamy.
  8. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, kroimy np. na kwadraty. Nam wyszło 8. Do każdego kawałka ciasta nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Układamy na wcześniej przygotowanej blasze (papierze do pieczenia).
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  10. Nieugotowane jajko rozbijamy i rozbełtujemy w oddzielnej miseczce. Bierzemy pędzelek lub łyżkę i malujemy wierzch pierogów.
  11. Empanadille powinny posiedzieć w piekarniku przez 15 minut.

Empanadilla jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie zabrane na uczelnię czy do pracy!

A ja, zapomniałam oczywiście, że w moim mieszkaniu na wakacjach nie dysponuję wałkiem do ciasta. Dobrze, że zdążyłyśmy wypić wino! Od tej pory butelka stała się zarówno wałkiem jak i moździerzem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s