Cannelloni ze szpinakiem

Miałam ochotę na muszle ze szpinakiem, ale niestety cena tego typu makaronu mnie przerosła. Uznałam, że mając dobry przepis można po prostu zmienić typ makaronu i też może być dobrze. Cannelloni można upolować w dobrej cenie, więc wydatek nie boli aż tak bardzo :o)

Kuchenna zielenina, która zapozowała do zdjęcia, należy do mojej współlokatorki :o)

Do przygotowania cannelloni (6-7 sztuk) potrzebujemy:

  • makaron cannelloni – oczywiście :o)
  • ½ opakowania szpinaku (ja użyłam mrożony ze względu na cenę),
  • ½ serka ricotta,
  • ½ puszki krojonych pomidorów,
  • mozzarella lub ser żółty do posypania na wierzchu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Na patelni lub w garnku rozmrażamy szpinak.
  2. Dodajemy serek ricotta, solimy, pieprzymy i dodajemy nieco gałki muszkatołowej do smaku. Smażymy wszystko razem przez chwilkę, mieszając.
  3. Nakładamy farsz do rurek (rurek zwykle się nie gotuje wcześniej – chyba że napisano inaczej). Ja zwykle nakładam łyżeczką, ale drugim końcem niż zwykło się jeść.
  4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy pomidory, kładziemy na nie cannelloni (polecam jedną, nie dwie warstwy).
  5. Polewamy sokiem z pomidorów górną część makaronu, a następnie ścieramy ser i posypujemy wierzch.
  6. Zapiekamy w rozgrzanym uprzednio piekarniku (180°) przez około 20-25 minut.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s