Jajecznica z grzankami

W mieszkaniu na wakacjach dwukrotnie zdarzyło mi się wyrzucić dwie albo trzy kromki pieczywa. Jednak zgodnie z moją akcją sprzątania lodówki – zużywania tego, co już leży zbyt długo, wprowadziłam też sprzątanie szafki chlebowej, a przy okazji warzywnej.

Tym razem bardzo klasycznie – jajecznica z dymką i grzankami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 duża dymka,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • chleb – do zrobienia grzanek.

Przygotowanie:

    1. Kroimy drobno dymkę.
    2. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę.
    3. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy. Smażymy mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji.
    4. Rozgrzewamy czystą patelnię (dobrze się sprawdza taka do naleśników), rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego.
    5. Kromki przekrawamy na pół, układamy na patelni. Podgrzewamy, aż przybiorą złocisty kolor.
    6. Polecam ozdobienie ich sosem balsamicznym.

Drugie życie pieczywa

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s