Naleśniki na słodko

Na śniadanie, na obiad, na podwieczorek, na kolację… Naleśniki sprawdzają się ZAWSZE w absolutnie każdych okolicznościach. Nadzienie, jak dla mnie, superfrancuskie.

Podczas spacerów paryskimi uliczkami spotkać można setki budek z naleśnikami. Nadzienia są przeróżne, ale w każdej mini naleśnikarni króluje Nutella. Nieco ciekawszą propozycję na słodkie nadzienie do naleśników zaproponowała mi Maja podczas wizyty w ‚mieszkaniu na wakacjach’. Dzięki!

Podstawowy przepis na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko.

Wszystko należy umieścić w misce i rozmieszać – ręcznie lub blenderem.

Farsz:

  • jogurt naturalny,
  • słodkie kakao (lub zwykłe gorzkie i cukier lub miód),
  • owoce (banany, brzoskwinie, winogrona).

Przygotowanie:

    1. Mieszamy kakao, jogurt i opcjonalnie cukier (w przypadku gorzkiego kakao wchodzi dość dużo cukru, trzeba samemu próbować – do skutku czyli braku wyczuwania kwasku jogurtu i gorzkości kakao).
    2. Kroimy owoce.
    3. Do usmażonych naleśników wkładamy owoce, a wierzch polewamy masą jogurtową. Można też wszystko zapakować do środka.

 

Francja od kuchni - konkurs!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s