Kurczak w sosie ananasowym

Wśród potraw, których nie lubię są te, które łączą mięso z owocami. Schab ze śliwką jest kwintesencją tego stanu, dlatego zadziwiłam sama siebie, kiedy uznałam, że pora na zrobienie kurczaka w sosie ananasowym. Kurczak to jednak w moim odczuciu „nie mięso”, więc dlaczego nie zrobić? Z resztą – smaki się zmieniają.

Lekko pikantne, a zarazem słodkie danie, wyszło naprawdę fantastycznie!

Do kupienia:

  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • ananas w puszce (3-4 plasterki),
  • ½ papryki,
  • ½ cebuli,
  • łyżeczka mąki,
  • kurkuma, estragon, chilli, sól, pieprz,
  • ryż, makaron, ziemniaki – wedle uznania (lub posiadania w szafce).

Przygotowanie:

  1. Obieramy kurczaka i kroimy w kostkę, solimy.
  2. Drobno kroimy też cebulę i paprykę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, następnie kładziemy kurczaka i obsmażamy, aż zetnie się z każdej strony.
  4. Następnie dodajemy paprykę i mieszając od czasu do czasu dusimy 5-8 minut.
  5. Wlewamy na patelnię sok z puszki (½ szklanki) i gotujemy wszystko 15-20 minut, aż sok w części odparuje. Od czasu da czasu mieszamy.
  6. Solimy, pieprzymy, doprawiamy odrobiną chilli (nie przesadzamy ze względu na użyty już pieprz).
  7. W międzyczasie kroimy ananasa. Po odczekaniu 15 minut wrzucamy go na patelnię.
  8. W osobnym naczyniu (szklance) mieszamy mąkę, kurkumę, estragon razem z 50ml wody z kranu.
  9. Wlewamy na patelnię i mieszamy dokładnie, aż sos zgęstnieje.
  10. Na koniec można wsypać jeszcze odrobinę estragonu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s