Muffinki kawowo-cynamonowe

Niedziela. Kawa i… ciasteczka!

Zdecydowanie coś na słodko musi się pojawić od czasu do czasu. Muffinki to naprawdę błyskawiczny sposób na zapełnienie stołu na sposób deserowy.

Ze względu na to, że lubię świeże muffinki, a poza tym mam w domu tylko jedną formę na 6 ciastek, podaję przepis na pół porcji.

Składniki (6 muffinek):

  • 1 szklanka mąki,
  • szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • cynamon (½ łyżeczki),
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 100-125ml jogurtu naturalnego (grecki),
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, odrobinę soli.
  2. Do osobnego naczynia wbijamy jajko, wlewamy olej, jogurt.
  3. Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy przy pomocy łyżki.
  4. Dzielimy ciasto na dwie części.
  5. W osobnej szklance rozpuszczamy kawę w łyżce wody.
  6. Do jednej wsypujemy cynamon, a do drugiej wlewamy kawę i dodajemy czubatą łyżeczkę mąki.
  7. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami – łyżka ciasta z jednej miski i łyżka z drugiej.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

2 uwagi do wpisu “Muffinki kawowo-cynamonowe

Dodaj odpowiedź do Cookartka Anuluj pisanie odpowiedzi