Empanadilla de atún (hiszpańskie pierożki z tuńczykiem)

Studiowanie w weekend oznacza zupełny brak czasu na zjedzenie normalnego obiadu w ciągu dnia na uczelni. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować danie, które smakuje doskonale na ciepło i na zimno, a do tego jest pożywne. Robiłam już empanadille, dlatego skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto. Farsz tym razem inny – z tuńczykiem, znalazłam go TUTAJ i przetłumaczyłam z hiszpańskiego na polski, upraszczając trochę.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • pomidory w puszce (lub świeże),
  • 2 duże lub 3 średnie jajka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo. Wkładamy do zimnej wody, można lekko posolić. Od zagotowania liczymy 10 minut.
  2. Kroimy cebulę i paprykę.
  3. Na patelnię wlewamy olej. Kiedy będzie już gorący, skręcamy nieco temperaturę podgrzewania, wrzucamy cebulę i solimy. Nakrywamy pokrywką.
  4. Po 3-5 minutach dodajemy paprykę, mieszamy wszystko razem i zostawiamy na kolejne 10 minut na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
  5. Rozdrabniamy widelcem pomidory (świeże ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno).
  6. Przekładamy na patelnię i mieszamy dokładnie.
  7. Ugotowane jajka obieramy i kroimy bardzo drobno.
  8. Do osobnej miski przekładamy tuńczyka, dokładamy farsz z patelni i mieszamy.
  9. Na koniec wrzucamy jajka i delikatnie, ale bardzo dokładnie.
  10. Zawijamy farsz w ciasto, a wierzch malujemy jajkiem – im bardziej, tym ładniej będą wyglądać. Jednak tę czynność możemy pominąć.

 

Czas pieczenia: 15-20 minut.

Temperatura: 180°C.

 

Idealnie byłoby zostawić farsz w lodówce na całą noc, a przynajmniej na godzinkę-dwie, żeby wszystkie składniki „przegryzły się” ze sobą. Nie jest to jednak koniecznie i, jeśli nie mamy czasu, albo nie doczytaliśmy przepisu do końca przed zabraniem się do pracy ;o), nic się nie stanie, jeśli zrobimy empanadille od razu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s