Muffinki bananowe z czekoladą

Okazało się ostatnio, że bez ciastek żyć nie mogę i muffinki znowu pojawiły się w mojej kuchni. Tym razem bananowe – kupiłam za dużo, zrobiły się zbyt dojrzałe, żeby zjeść, więc poszły do ciasta.

IMG_7968

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobinka soli,
  • cukier wanilinowy – wedle uznania, ja dałam 1,5 łyżeczki (lub olejek waniliowy 2-4 krople),
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 banan,
  • gorzka czekolada, rodzynki.

 

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, mieszamy w misce składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy.
  2. Do oddzielnej miski wbijamy jajko, wlewamy składniki mokre (olej, mleko), dodajemy rozgniecionego widelcem banana i mieszamy dokładnie.
  3. Przekładamy składniki mokre do suchych i bardzo dokładnie łączymy wszystko za pomocą łyżki.
  4. Jeśli konsystencja jest za bardzo zbita, można dodać jeszcze trochę mleka, jeśli zbyt płynna – odrobinę mąki.
  5. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i rodzynki.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s