Tarta w stylu francuskim

Podczas wakacji we Francji zostałam poczęstowana fantastyczną tartą prowansalską. Jest to jedno z tych dań, które dość mocno zapadły mi w pamięć i od tamtego czasu „chodzi za mną”. Tym razem wersja niepełna, ale mam zamiar któregoś dnia zrobić prawdziwą tartę prowansalską!

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • pomidory,
  • cukinia
  • mozzarella,
  • przyprawa prowansalska.

Przygotowanie:

  1. Kroimy pomidory i cukinię w plastry, można też przekroić na pół.
  2. Ciasto francuskie nakłuwamy i układamy w formie/naczyniu żaroodpornym.
  3. Układamy warzywa, posypujemy przyprawą.
  4. Na koniec rozkładamy ser, można delikatnie polać oliwą z oliwek.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ciasta.

Danie banalne i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s