Biszkopciki z Samos (Bizcochos de Samos)

Jak dobrze wiecie, Półwysep Iberyjski jest mi szczególnie bliski. W tym roku nie udało mi się tam pojechać nawet na parę dni, czego bardzo żałuję, ale za to dane mi było ostatnio zorganizować dla znajomych slajdowisko i snuć opowieści z Drogi (Camina). W sumie ponad 2000km w nogach za mną.

Ale cóż… dobre slajdowisko nie może obyć się bez czegoś typowego z kuchni hiszpańskiej. Cały dzień poza domem i brak możliwości podgrzania jedzenia na miejscu, sprawiły, że dzień wcześniej moja kuchnia w mieszkaniu na wakacjach zamieniła się w fabrykę biszkoptów. Biszkoptów z Samos – jednego z przecudnych miasteczek, przez które przechodziłam. Znane nie tylko z ciasteczek, ale i z ogromnego benedyktyńskiego klasztoru, którego początki sięgają 665 roku!

img_8306

Składniki na biszkopty:

  • 6 jajek,
  • 300g cukru,
  • 250g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Ubić bardzo dokładnie jajka. Najlepiej ręczną trzepaczką, aż się zrobi piana.
  2. Wsypać cukier i ubijać nadal, aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści.img_8301
  3. Dodawać po trochę mąki i wmieszać ją delikatnie za pomocą łyżki. Masa powinna być bardzo delikatna, satynowa i lekko lejąca, ale nie zupełnie płynna.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto za pomocą łyżki. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby się nie zlały ze sobą.
  5. Temperatura pieczenia: 170-180 stopni. Czas: ok. 8 minut, aż do momentu, kiedy brzegi dobrze się zrumienią.

img_8304

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s