Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i chorizo

Mieszkanie na wakacjach przeniosło się ostatnio z Gdańska do Hiszpanii. To znaczy nie mieszkanie się przeniosło, tylko ja się przeprowadziłam. Hiszpania to ojczyzna chorizo, jamonów różnej maści, paelli, a Galicja, gdzie teraz mieszkam to raj dla miłośników owoców morza: tu nie zjecie paelli, ale arroz con mariscos (ryż z owocami morza), najlepsze na świecie calamares (kalmary) i pulpos de Galicia / a feira (czyli ośmiornice) czy percebes.

Tym razem zaopatrzyłam się w chorizo i z jego dodatkiem powstała dziś zapiekanka makaronowa.

Jak wiecie, często przy gotowaniu korzystam z przepisów hiszpańskich, tak było i w tym przypadku, oryginalny przepis znajdziecie TU, a mój sposób przygotowania macie poniżej.

Składniki:

  • makaron
  • chorizo (ja miałam chorizo de Pamplona w plastrach)
  • starty ser i/lub mozzarella
  • przecier pomidorowy / passata
  • cebula
  • por
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • oregano.

Przygotowanie:

  1. Pokroić pora, cebulę i paprykę w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę (lub olej) i podsmażyć warzywa.
  3. Kiedy już będą lekko podsmażone wlać passatę (mnie wystarczyła połowa słoika – jeśli wolicie bardziej mokre dania – dodajcie więcej), dodać odrobinę cukru, soli i pieprzu, oregano, a także wyciśnięty czosnek. Niech to się gotuje razem około 15-20 minut.
  4. Nastawić wodę na makaron. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  5. Na patelni przypiec na niewielkiej ilości oliwy pokrojone w ćwiartki chorizo i następnie dodać do sosu.
  6. Odsączyć makaron i wymieszać go z sosem pomidorowym.
  7. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać serem i/lub mozzarellą, a następnie wstawić do piekarnika.
  8. Temperatura: ok 180 stopni, czas: do roztopienia sera (15-20 minut).

¡Buen provecho!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s