Kontynuując temat muffinek. Tym razem wypiek był skutkiem przemyślanych zakupów. Kupiłam pewnego razu puszkę ananasów i dzięki temu miałam dwa obiady i jedno ciasto, właśnie babeczki ananasowe (czy jak kto woli – muffinki).
Do zrobienia tych muffinek wykorzystałam użyty już kiedyś przepis na ciasteczka kawowo-cynamonowe.
Składniki (6 muffinek):
- 1 szklanka mąki,
- ⅓ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 100-125ml jogurtu naturalnego (grecki),
- 1 jajko,
- ¼ szklanki oleju,
- ¼ szklanki soku ananasowego z puszki,
- pokrojony ananas
- odrobina kakao do posypania.
Przygotowanie:
- Tradycyjnie w jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej mokre.
- Łączymy wszystko razem przekładając mokre do suchych.
- Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa i delikatnie mieszamy łyżką.
- Przekładamy ciasto do foremki z papilotkami. Wierzch mufiinek posypujemy kakao.
- Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.